Geleneksel bir meslek olan nalbantlık at, eşek, katır gibi binek hayvanları ile inek ve öküz gibi besi hayvanlarının toynaklarına “nal” adı verilen demir ayaklıkların takılmasıdır. Bu mesleği icra eden kişi “nalbant” olarak adlandırılır.
Akçaköylü Nalbant Nebi Işık eski usul aletlerle 45 yıldır nalbantlık yapıyor. Bu işin son ustalarından olarak nalbantlık mesleğini kendine ait atölyesinde çocuklarıyla birlikte çalışarak ayakta tutmaya çalışıyor.
Mesleği babasının yanında öğrenen nalbant Nebi Işık'ın oğlu nalbant Mevlüt Işık, babasından öğrendiği nalbantlık mesleğini 6 yıldır sürdürüyor. Yaklaşık bir yıldır da kardeşi Ramazan ile birlikte nalbantlık mesleğini birlikte yapıyorlar.
Köşk İlçesi Başçayır Mahallesinde Çarşı içerisindeki atölyesinde mesleğin son temsilcilerinden olarak nalbantlığı sürdüren Mevlüt Işık, nalbantlığa çok küçük yaşta babasının yanında çırak olarak başladı.
Mevlüt Işık nalbantlık mesleğini Başçayır Mahallesinde Çarşı Caminin arka sokağındaki 15 metrekarelik dükkanında devam ettirerek günümüzde eskiye nazaran işleri azalsa da nalbantlığı geleceğe taşımaya gayret ediyor.
Işık, işinde ise dedesinden babasına, ondan da kendisine yadigar kalan çekiç, örs ve demir kesme makasını kullanıyor.
Işık, nalbantlık mesleğinin son temsilcilerinden biri olduğunu, Köşk ilçesinde ise bu işi yapan sadece kendilerinin kaldığını söyledi.
Yıllardır babasıyla çekiçle metali döverek nal yaptıklarını belirten Işık, nal çakmanın ve tırnak bakımının at için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Nalbantlığın eskiden çok kazandırdığını ancak günümüzde at ve öküzün işlevini yitirmesi nedeniyle ilgi görmediğini dile getiren Işık, şöyle devam etti:
"Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan motorlar ve bunun gibi araçlar nalbantlığa olan ihtiyacı azalttı. Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında. Eskiden her şey at, öküz ve eşeklerle yapılırdı. Atlar her alanda kullanılırdı. Ben babamdan gelen mesleği sürdürüyorum. Köylerde bile artık yük taşımacılığında, köy işlerinde binek hayvanları kullanılmıyor."
Mesleğini kendisi ve kardeşinden sonra devam ettirecek kimse bulunmadığını söyleyen Işık, ömrü yettiği sürece işini sürdüreceğini ifade etti.
Nalbantlığın eskinin gözde mesleklerinden olduğunu aktaran nalbant Mevlüt Işık, şunları kaydetti:
"Bir nal atın ayağında en fazla 2 ay kalıyor. Sonra sökülüp yenileri takılıyor. Atlarda nal ve nal çakılması çok iyi olmalıdır ki verim alınabilsin. Ocak-Nisan aylarında işlerimiz arttıyor. Başçayır mahallesi başta olmak üzere Köşk ilçesinin her mahallesinden sipariş alıyor ve adrese gidip orada hayvanlara nal takıyoruz."
( Haber/Foto : Şevket Gölük - Muhabir & Gazeteci )